Papaja

Papaja (papaya) enzymen kan toegepast worden om de spijsvertering te bevorderen.
Latijnse naam: Carica papaya
Andere namen: Meloenboom, papaya

Toepassing bij klachten:
Inwendig gebruik:
  • Moeilijke/slechte spijsvertering, zwaar of beladen gevoel na de maaltijd, winderigheid, opzetting van de buik, oprispingen, onaangenaam volheidsgevoel. Slechte proteïnenvertering (eiwitvertering van vlees, vis, kaas, eieren,...) door gebrek aan enzymes. Slechte lipidenvertering (vetvertering) door gebrek aan gal; Onvoldoende enzymsecretie van maag, pancreas en darm.
  • Zwakke maag, te weinig maagsapproductie, zwakke pancreasfunctie, lever- en galstoornissen.
  • Gebrekkige eetlust.
  • Glutenintolerantie, voedselallergieën en voedselintolerantie.
  • Zware, eiwitrijke maaltijden.
Gebruikte delen:
  • Vooral de papaya-latex, in de fytotherapie omwille van de enzymen; zijnde het witte melksap bekomen door onrijpe vruchten in te snijden en dat snel stolt; of de latex uit inkepingen in de schors; na droging levert dit witte tot bruine fragmenten op die mild zout tot bitter smaken en ietwat geuren naar gegrild vlees.
    Waarschuwingen:
    • Te vermijden bij allergie op chymotrypsine.
    • Overdreven gebruik te vermijden gedurende de zwangerschap, vanwege een baarmoederstimulerend effect van de vrucht en de latex.
    • Bij mensen met een gestoorde bloedstolling alleen onder controle van een deskundige (kans op verhoogde bloedingsneiging).